Workshop: Plezier in Samen zorgen

<< Terug naar het overzicht


Plezier in mantelzorg

Natuurlijk is het vaak zwaar en verdrietig als iemand die je na staat dementerend is, of een andere ziekte krijgt. Je voelt je machteloos voelen en zit soms met je handen in het haar (hoe los ik dit nu weer op?).

Maar er zijn ook dingen waar je, als mantelzorger, blij van wordt. Zo merk je soms dat het vreugde geeft om echt iets voor de ander te kunnen doen.

Of ontdek je dat je, op een nog ongekende manier, kunt samenwerken in je familie of dat kleine geschillen die vroeger erg belangrijk waren naar de achtergrond raken. Of hoe plezierig de samenwerking met zorgverleners kan verlopen.

Drie onderdelen:

  • Hoe zorg je, als zorgverlener, dat niet alle problemen van de familie op jouw schouders drukken en dat je toch echt iets kunt betekenen voor hen?
  • Hoe kun je mantelzorgers versterken in de zorg voor hun dementerende naaste?
  • Wat is de rol van levensverhalen in het samen zorgen voor dementerenden?

Samen zorgen

Ook als zorgverlener is het soms moeilijk om alles tegelijk te moeten doen en voel je dat er een groot beroep op je wordt gedaan.

En ook voor zorgverleners is het bijzonder en stimulerend als dingen goed uitpakken, en je iets kunt betekenen voor de dementerenden en voor hun naasten. Goede samenwerking tussen zorgverleners, mantelzorgers en cliënt kan verlichting bieden, ‘zorgvreugde’ en werkplezier.

Met dit uitgangspunt gaan we aan de slag in de workshop Plezier in Samen zorgen.