Levensverhalen: herkenning, herinnering en aanmoediging

Iedereen heeft een verhaal in zich, het verhaal over je eigen leven. Of je nu 18 bent of 80, of het leven vredig voortkabbelt of vol uitdaging zit.

Die verhalen kun je voor jezelf houden, maar je kunt ze ook met anderen delen.

Het zal je dan verbazen hoe geïnteresseerd die anderen zijn omdat het herkenning bij hen oproept, eigen herinneringen naar boven brengt en soms ook als troost of aanmoediging werkt.

Dat maakt je verhaal waardevol, niet alleen voor jezelf maar ook voor de lezer of de luisteraar.

Verhalen maken duidelijk

  • wie je bent
  • Waar je van geniet
  • Welke rituelen belangrijk zijn
  • Hoe je jezelf ervaart
  • Wat van betekenis is
  • Wat je hebt meegemaakt

Levensverhalen vertellen of schrijven om bijvoorbeeld:

Jezelf en/of elkaar (beter) leren kennen

Levensverhalen bieden de mogelijkheid om de persoon beter te leren kennen. Je krijgt meer inzicht in de persoonlijke verhalen en de betekenis daarvan voor jezelf of voor anderen. Daardoor ontstaat er ook meer begrip voor het gedrag dat iemand laat zien.

Verhalen over vroeger ophalen/vastleggen

Levensverhalen zorgen dat het persoonlijke verleden beschikbaar komt of blijft. Op zich maar vooral ook in afstemming met anderen levert het ook een beeld op van de collectieve geschiedenis en de beleving daarvan.

Identiteit en persoonlijke inkleuring

Levensverhalen dragen bij aan het versterken van je identiteit. Door stil te staan bij je levensverhaal weet je beter wie je bent en wat je wilt. Met behulp van levensverhalen kun je zelf zien en laten zien wie je bent en wat je leuk vindt. Je kunt ook zelf bepalen wat je van zichzelf wil laten zien. Een beter beeld van wie je zelf kan je vervolgens ondersteunen bij het maken van keuzes in zijn leven.

Zingeving en betekenisverlening

Werken met levensverhalen biedt ruimte biedt voor persoonlijke beleving, om betekenis te geven aan ingrijpende gebeurtenissen en om op die wijze betekenissen te delen met anderen.

Geïnteresseerd in een workshop Schrijven?           Meer informatie vindt u hier.